Koemelkallergie

De meest voorkomende allergie bij baby's is koemelkallergie. Het kind reageert dan op de eiwitten uit koemelk.

Borstvoeding is de beste voeding voor kinderen. Baby’s hebben borst- of flesvoeding nodig om goed te kunnen groeien. Maar soms reageert het afweersysteem van een baby abnormaal op koemelkeiwitten in deze voeding. We spreken dan van koemelkallergie.

Klachten die kunnen wijzen op koemelkallergie zijn: huiduitslag, eczeem, spugen, diarree, darmkrampjes, buikpijn, benauwdheid, huilen en onrust. De allergische reacties kunnen zeer snel optreden (binnen 30 minuten; bijvoorbeeld ernstige ademhalingsproblemen en braken). Maar allergische reacties kunnen ook later optreden. Voorbeelden van een vertraagde reactie zijn eczeem, buikpijn of diarree. Deze klachten kunnen tot 24 uur na inname van koemelkeiwit optreden.

Baby’s kunnen zowel bij borstvoeding als bij flesvoeding koemelkallergie ontwikkelen. De eiwitten in flesvoeding zijn meestal afkomstig van koemelk. In borstvoeding kunnen kleine hoeveelheden (koemelk)eiwitten terechtkomen via de voeding van de moeder. 

Wanneer u vermoedt dat uw kind allergisch is voor koemelkeiwit, kunt u het beste contact opnemen met uw arts. De arts zal verder onderzoek doen en een behandeling starten. 

De symptomen van koemelkallergie kunnen verminderen of helemaal verdwijnen door het koemelkeiwit uit de voeding weg te laten. Maar uw baby heeft wel eiwitten nodig voor zijn groei en ontwikkeling. In de eerste levensjaren is melk de belangrijkste eiwitbron. Als uw kindje een koemelkallergie heeft, moet dus een gelijkwaardig alternatief voor melk worden gezocht.

Krijgt uw kindje borstvoeding? Dan is het verstandig als de moeder geen koemelkeiwit meer binnenkrijgt. Op die manier kunnen de koemelkeiwitten uit haar voeding ook niet via de borstvoeding bij de baby terechtkomen. U kunt begeleiding vragen aan een diëtist hoe u het beste uw voeding kunt aanpassen zodat uw kind toch voldoende eiwit krijgt. 

Krijgt uw kindje flesvoeding? Er zijn verschillende alternatieve producten verkrijgbaar. Zo is er voeding waarbij de koemelkeiwitten in kleine stukjes zijn geknipt (dit heet intensief eiwithydrolysaat).

Nemen hiermee de klachten niet voldoende af, of blijft de groei van uw kind achter, dan kan een zuigelingenvoeding zonder koemelkeiwit een oplossing zijn. Een  voeding op basis van vrije aminozuren. Dit zijn dieetvoedingen voor medisch gebruik en uw arts of diëtist zal u adviseren welke voeding geschikt is voor uw kind.