Neurologische aandoening

Bij iemand met een verstandelijke beperking (of verstandelijke handicap) ontwikkelt het verstandelijke vermogen zich niet goed in vergelijking tot leeftijdsgenoten. 

Bij iemand met een verstandelijke beperking (of verstandelijke handicap) ontwikkelt het verstandelijke vermogen zich niet goed in vergelijking tot leeftijdsgenoten. De ernst van de stoornis bepaalt of iemand met een verstandelijke beperking nog goed kan functioneren.

De beperking kan aangeboren zijn, of op jonge leeftijd verkregen. Bijvoorbeeld door zuurstofgebrek tijdens de geboorte. Ook na de geboorte kan een verstandelijke beperking ontstaan, bijvoorbeeld als gevolg van (stofwisseling)ziekten, hersenvliesontsteking, vergiftiging of een ongeval.

Verstandelijke beperking en voeding
Mensen met een verstandelijke beperking zijn vaker dan gemiddeld ondervoed. Het blijkt dat het voor mensen met een verstandelijke beperking moeilijk kan zijn om voldoende voeding binnen te krijgen.

Door de hersenbeschadiging kunnen zij namelijk ook motorische stoornissen hebben. Deze kunnen ervoor zorgen dat zij:
- niet zelf kunnen eten
- niet goed kunnen happen of slikken
- een verkeerde zithouding hebben
- overgevoelige mondreflexen hebben
- gaan kwijlen. 

Deze klachten kunnen ervoor zorgen dat mensen langer over hun eten doen of te weinig belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgen. Hierdoor is er een hoger risico op ondervoeding. Als mensen met een verstandelijke beperking te weinig voeding binnenkrijgen, kan drinkvoeding of sondevoeding een uitkomst zijn. Dit is afhankelijk van wat iemand naast de drinkvoeding of sondevoeding zelf nog kan eten en of er nog andere voedingsproblemen zijn. 

Aan de andere kant kunnen mensen met een verstandelijke beperking juist ook een lagere energiebehoefte hebben. Bijvoorbeeld omdat zij minder bewegen of omdat ze overgewicht hebben. Hun voeding moet dan voldoende microvoedingsstoffen leveren, maar juist niet te veel energie. 

 

Wat zijn de voordelen van Nutricia Academy?

  • Toegang tot gedetailleerde informatie over Nutricia producten
  • Inschrijfmogelijkheid voor Nutricia events, congressen en masterclasses
  • Downloaden van artikelen en brochures
Meer over Nutricia